BOKTIPS

Bibliotekets ansatte, i samarbeid med Grue folkebibliotek, skriver bokomtaler på nye og eldre bøker, som publiseres ukentlig i Solungavisa. Disse omtalene blir også lagt ut her fortløpende. Løp og lån!

Alle sanger handler om deg, Sondre Lerche

Alle sanger handler om deg, av Sondre Lerche  

Artisten Sondre Lerche har skrevet en god og personlig bok om sin musikkarriere. Boka består i tillegg av entusiastiske essays om musikk!  

Sondre forteller om sin barndom i Bergen – og om hans nesten selvutslettende forhold til a-ha og Morten Harket. Attpåtil er det gjort plass til konsertopplevelser i USA, med blant annet Kygo, Beyoncé og St.Vincent. Sondre løper langt i Los Angeles, med god musikk på øret. Skildringene av musikk som er på øret under løpingen, er så god at du føler du står på sidelinja og heier inn Sondre til mål. 

I følge Sondre selv, er det ingen guilty pleasure når det kommer til musikk. Bare pleasure. Det er de tilfeldige musikalske møtene utenfor komfortsonen som er vel så viktig som musikken vi kjenner og elsker.  

Heldigvis er det slik at musikk som noen kan finne helt ubrukelig, kan bety alt for naboen din, eller andre millioner av mennesker. Denne bokas tekster omfavner nettopp dette.  

De aller fleste kjenner Sondre Lerche som en god artist. I denne boka lærer vi han å kjenne som en god forfatter. Han har en unik evne til å skildre en spennende artisthverdag svært godt. Heldigvis har han gitt ut denne fine boka, i tillegg til to barnebøker på rim. Til jul håper jeg han gir ut en ny bok. Det hadde vært årets julegave!  

I fjor ga han ut albumet Patience som høstet svært gode kritikker. Attpåtil produserte han vin. God vin. Så hvis du ikke vil høre på musikken eller lese boka, er det stor sannsynlighet at vinen(e) til Sondre kan falle i smak.  

Boka og vinen(e) er anbefalt av Melissa Solvang, ved Åsnes folkebibliotek.  

Hard land, Benedict Wells

Hard land, av Benedict Wells, utgitt 2021.

Femten år gamle Sam bor i Missouri og året er 1985. Han skaffer seg sommerjobb på den lokale kinoen, mest for å komme seg bort fra problemene hjemme. Midt oppi dette får Sam nye venner, han blir forelsket og han oppdager hemmelighetene på hjemstedet. En magisk sommer utenfor døra hjemme. For første gang i livet er ikke Sam en outsider lenger. Men plutselig blir livet hans snudd på hodet, og han er nødt til å bli voksen over natta.

Boka skildrer tankene og følelsene til en femten år gammel gutt svært godt. En gutt som bor og lever i en delstat med landlige omgivelser, rett i nærheten av en innsjø som etter hvert får en betydning for Sam.

Forfatteren har heldigvis lurt inn gode slagere mellom linjene fra det glade (?) åttitall. Blant annet dukker Take on me, av A-ha opp ved flere anledninger. Sam danser. Han danser skoa av seg til Bruce Springsteen og er stormforelsket i den peneste jenta i hele Missouri.

Er du som meg – født og vokst opp på midten av nittitallet og utover, er jeg sikker på du lar deg sjarmere av denne boka. Det er som en åttitallsfilm!

«Pickupen raste bortover landeveien gjennom den mørke skogen, nattevinden blåste kjølig mot ansiktet mitt og Springsteen sang I’m on fire».

 Lest og anbefalt av Melissa Solvang, ved Åsnes folkebibliotek.  

Derfor må du vite at jeg er same, Ella Marie Hætta Isaksen

«Derfor må du vite at jeg er same», av Ella Marie Hætta Isaksen. Utgitt 2021 

 Du har sett Ella på tv og hørt henne synge på radio, men du vet ikke hele hennes historie. I boka blir du bedre kjent med jenta fra Tana som har vokst opp med vill og vakker natur rundt seg gjennom hele barndommen. Selv når det er -23 kuldegrader, er skoleelevene nødt til å være ute i friminuttet. Som Ella selv skriver – da er det bare å være kreativ med å holde seg i bevegelse for å holde varmen.  

Videre forteller Ella om hvordan fornorskningen har påvirket noen av hennes familiemedlemmer. Det er særlig bestemoren leseren får mye sympati for. Bestemoren til Ella måtte ufrivillig begynne på en norsk internatskole over en mil fra hjemstedet sitt på Biltasletta. Bestemoren til Ella svømte over elva på sommeren til skolen. Når det var vår, gikk hun til fots – men om vinteren tok hun sparken over vannet! Vill og eksotisk skolevei.  

Underveis i boka, joiket jeg med Ella. Særlig når hun fortalte om ungdomstida i Tana, hennes første store forelskelse og kjærlighetssorg, hennes reise videre på videregående skole i Alta, og ikke minst, hennes vei mot finalen og seieren i Stjernekamp som gjorde henne til en superstjerne for hele det norske folk, og folk utenfor Norge!  

Boka er en viktig bærebjelke, særlig for samisk ungdom og unge voksne, men også norsk ungdom. Og attpåtil unge voksne og generelt voksne – fordi den belyser viktige temaer og tar et oppgjør med stereotypier knyttet rundt den samiske kulturen som vi nordmenn egentlig vet generelt lite om. Den kampen de har kjempet, og som de har fått anerkjennelse for.  

 Takk, Ella, for en viktig og god bok. Denne boka håper jeg ligger under mange juletre i år hos ungdom og unge voksne!  

 Lest og anbefalt av Melissa Solvang, ved Åsnes folkebibliotek.  

Sveiseblink, Helene Guåker

Sveiseblink av Helene Guåker, utgitt i 2017.

Kristoffer er 18 år og bor på Toten med faren sin. Han har en forkjærlighet for bil, særlig Volvo 240, og trives godt i rånemiljøet. Han og kameratene kjører ofte til Gjøvik for å oppleve noe annet enn Toten, og dem elsker å kjøre bil. Høre på musikk, drikke øl og kjøre bil. Attpåtil er russetida i fokus. Gutta kan nesten ikke vente til rulling, musikk og øl.

Det starter ei ny jente på skolen. Hun heter Jenny og er den fineste jenta Kristoffer har sett på sin egen alder. Han blir etter hvert kjent med Jenny, og prøver å imponere henne med sine kleine sjekkereplikker. Jenny er glad i å lese og henger mye på biblioteket. Kristoffer gir etter og begynner å henge på biblioteket for å komme nærmere Jenny. En råner på biblioteket liksom, hvem skulle trodd det?

Et utdrag fra boka: «Jeg hadde jo planlagt russefeiringa helt sia tindeklasse, hadde skrivi ned et uoffisielt russekrav for oss gutta i gjengen, om å felle så mange damer som mulig i løpet av feiringa, det var jo det jeg sku. Ikke være opptattruss med ei dame som bare hang på biblioteket.»

Boka er skrevet på dialekt, er lettlest og skildrer følelsene og tankene til en tenåringsgutt veldig godt! Den anbefales til ungdom som er bilinteressert, og ungdom som vokser opp utenfor byen. Dette er en fin oppvarming til sesong tre av Rådebank som har sesongpremiere i dag! Kjør, raggen går!

Lest og anbefalt av Melissa Solvang ved Åsnes folkebibliotek.

Pesten, Albert Camus

Pesten av Albert Camus, utgitt i 1946.

Skrevet i 1946, 76 år tilbake, tar Albert Camus opp kvalene vi nå også har møtt i vår egen samtid.

Oran, i Algerie, virker som en helt vanlig by i 1940- årene, og det er kanskje ikke mye som skiller den fra andre. Annet enn mangelen på duer, trær, hager, vingeslag og lyden av løv. Dette bidrar kanskje i trengselen, isolasjonen og den klaustrofobiske følelsen som griper menneskene når selve byen havner i grepet til en dødelig pest. Menneskene blir tvunget inn i karantene, hvor alle reagerer på hver sin måte. Alle opplever den samme epidemien, men føler seg alene i sin isolasjon og lidelse.

Hovedpersonen, Dr. Rieux, fortviler seg over autoritetene og kjemper selv kampen mot pesten ved å hjelpe de syke, uten vaksiner. Heldigvis er han ikke helt alene i denne kampen, eller helt uten venner. De er sammen vitne til at byen først forsøker å ignorere sykdommen som sakte sprer seg, autoritetene som skjuler dødstallene og menneskene som ikke tror det vil ramme dem og derfor ignorerer formaninger om avstand og hygiene. Helt til pesten omsider blir overveldende og deres personlige fiende.

Dr. Rieux er, etter Camus’s filosofi, nobel. Til tross for at han ser ut til å kunne gjøre lite med de menneskelige lidelsene under pestens herjing, stopper det han ikke fra å kjempe mot den. Dette er en bok som kan skape distanse, og refleksjon, over pandemien i vår egen tid.

Anne fra Bjørkely, Lucy Maud Montgomery

Anne fra Bjørkely av Lucy Maud Montgomery

Anne Shirley er en foreldreløs jente som ved en feiltakelse havner hos søsknene Marilla og Matthew Cuthbert. For henne er det en drøm som går i oppfyllelse når hun ser det nydelige landskapet i Avonlea, og på gården Bjørkely, det er nesten for godt til å være sant. Marilla og Matthew, på den andre siden, ventet en gutt som kan hjelpe til på gården, ikke en ekstra munn å mette. Men den rødhårede, temperamentsfulle, pratsomme, positive og fantasifulle jenta har på vei fra stasjonen klart å sjarmere Matthew. Ikke lenge etter finner også den strenge og standhaftige Marilla det vanskelig å sende henne tilbake til barnehjemmet. I denne boka følger vi 11 år gamle Anne over fem år, hvor hun blir en del av familien til Marilla og Matthew og av Avonlea. Hun havner på grunn av sitt temperament, snakketøy og sin iver etter å hjelpe, i mange utilsiktede situasjoner. Raskt blir hun kjent for å uttrykke akkurat det hun mener når hun mener det, og havner ofte i trøbbel. Noe hun alltid forsøker å ordne opp i, for hun mener ingenting vondt i sine feiltrinn. Montgomery skriver fram, for slutten av 1870-årene da handlingen finner sted, en sterk og målrettet ung jente som står opp mot urettferdighet – forut sin tid. Det er lett å bli glad i henne, og kjenne seg igjen i hvordan hun havner i uheldige situasjoner og trer feil gjennom livet – men alltid forsøker å lære av, og rette opp, feilene sine. Bøkene om Anne skildrer fantasi og positivitet i nydelige naturlandskap, som det er lett å bli glad i.

Boka er anbefalt av Annie H. Gulvik, ved Grue folkebibliotek

Frankenstein, Mary Shelley

«Frankenstein» av Mary Shelley, utgitt i 2016.

“Accursed creator! Why did you form a monster so hideous that even you turned from me in disgust? God, in pity, made man beautiful and alluring, after his own image; but my form is a filthy type of yours, more horrid even from the very resemblance. Satan had his companions, fellow-devils, to admire and encourage him; but I am solitary and abhorred.”

Victor Frankenstein er en begavet forsker som bringer liv til sin egen kreasjon, med en visjon om at dette skal være et perfekt og enestående eksemplar. Forferdet over det skrekkelige vesenet han har skapt flykter han, og etterlater sitt monster alene, som på egenhånd må sette ut i verden for å lære. Frankensteins monster observerer mennesker i skjul og blir glad i dem, han ønsker å hjelpe dem og være én av dem, men over alt møter han den samme frykten og avskyen som hos sin skaper. Adam hadde Eva, og selv den falne engel hadde følgesvenner, mens han selv står helt alene i verden. Til tross for å være mennesket overlegent i styrke kjemper han ikke tilbake, mot de som slår mot ham i avsky, til å begynne med. “Listen to me, Frankenstein. You accuse me of murder; and yet you would, with a satisfied conscience, destroy your own creature. Oh, praise the eternal justice of man!”

Frankenstein er den første science fiction-romanen, og skriver seg inn i romantikken i protest og advarsel mot opplysningstiden og dens vitenskapelige vekst. Handlingen, og jakten mellom Victor Frankenstein og hans monster, skildres kunstførlig gjennom landskapene og stemningene naturen er i stand til å skape. Gjennom is-øde og storm, før én til slutt må falle – for all den grusomhet som er begått.

Boka er anbefalt av Annie H. Gulvik, ved Grue folkebibliotek.

En sånn rød amerikansk scooter, Henrik Øxnevad

«En sånn rød amerikansk scooter» av Henrik Øxnevad. Utgitt 2020.

 «Jeg våkner. Stian holder rundt meg. Jeg er naken. Han er naken. Rommet er varmt. Mobilen min ligger på gulvet og vibrerer. Jeg lener hodet over sengekanten. Den ligger med skjermen ned. Jeg skubber armene til Stian vekk fra overkroppen. Strekker meg etter telefonen. Den slutter å ringe akkurat da jeg løfter den.»

Erik går på videregående i Stavanger. Han sykler rundt i byen, skulker skolen, røyker hasj og drikker øl med mormoren sin, men krangler med moren. Erik har to kjærester – en gutt og ei jente. Livet til Erik flyter i seksualitet i en brytningstid for samfunnets forventninger om normalitet.  

«Mormor er skikkelig feit. Hun har sånn scooter som amerikanere har. Rød. Jeg står i kjøkkenvinduet og ser henne rulle oppover bakken.»  

Boka bidrar til ettertanke for leseren. Forfatteren inviterer leseren inn i hovedpersonen, Erik, sine innerste tanker og skildrer utkanten av Stavanger på en fresh og annerledes måte. Du får lyst til å reise til Stavanger etter at boka er lest ut, for mellom linjene blir du introdusert for byen på en ny måte. Hurra for kjærleik – og Norge er ikke bare Oslo.  

 Anbefalt av Melissa Solvang ved Åsnes folkebibliotek.