Fra våren 2021 vil vi ved Åsnes folkebibliotek komme med boktips og skrive bokomtaler på bøker vi selv har lest. Både krim og annen skjønnlitteratur vil bli omtalt. Se også våre tips til sider på nettet som inneholder bokanmeldelser- og omtaler.

"De fremmede" av Birgit Alm

De fremmede«De fremmede» er skrevet av Birgit Alm og ble utgitt i 2020.
Denne boka handler om utlendinger som mer eller mindre frivillig bor i en sliten spansk landsby.  Dette er ei bok som forfatteren sjøl ikke trodde hun skulle skrive, men hun ha selv tilbrakt mye tid i Spania og sett problematikken.  Boka handler om en form for 
utenforskap og hun belyser noen eksistensielle problemer mellom lokalbefolkning og de fremmede. De fremmede nyter livet på torget etter at landsbyboerne har gått hjem for kvelden.  Disse fremmede er velfredsflyktninger som sitter fast i egne begrensninger og mangel på tilhørighet.  Birgit Alm bruker en bitende satire for å fremstille disse velferdsflyktningenes identitetskrise og hvor de på hver sin måte prøver å finne en vei ut av det evinnelige døgnfluelivet. De fremstår som at de flykter fra noe med drømmer om noe mer, men sitter fast i en håpløshet de ikke greier å komme ut av.  Hverdagen preges av uvirksomhet og ensomhet, et altfor stort alkoholkonsum og hele greia er deprimerende trist. Forfatteren er en skarp observatør som setter fingeren på  ting en egentlig ikke vil lese noe om. 

Boka får en til å reflektere litt over eget liv og det er lærerikt nok. 

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen.

"Snøbarnet" av Eowyn Ivey

«Snøbarnet» er skrevet av Eowyn Ivey og ble utgitt på norsk i 2011. Handlingen i boka starter i 1920. Et ektepar som aldri har fått barnet de har ønsket seg, vil starte på nytt og flytter fra østkysten til Alaska. Det er kaldt, de har lite mat og de må jobbe hardt for å overleve. I et lekent øyeblikk lager de en enkel skulptur av et barn i snøen. Dagen etter er snøbarnet forsvunnet, men de oppdager en liten jente i skogkanten. I begynnelsen tror de at de må ha sett syner, siden det virker usannsynlig at et barn kan overleve alene i Alaskas røffe landskap, men stadig får de øye på jenta i tiden som kommer – og til slutt vinner de hennes tillit og vennskap. Jenta omgås naturen på en selvfølgelig, instinktiv og respektfull måte og det er flotte og detaljerte naturskildringer i boka. Forfatteren skriver så levende, det føles som man er tilstede i Alaska.
Man skjønner etterhvert at ikke alt er slik man tror det er. Boka byr på så mange ulike følelser, stemninger og tankespill. Jeg var oppslukt av handlingen og klarte ikke å legge boka fra meg. Dette er et vakkert leseeventyr!

Bokomtalen er skrevet av Mona E. Wiik.

"Det regnet fugler" av Jocelyne Saucier

«Det regnet fugler» er skrevet av Jocelyne Saucier og ble utgitt i 2020.
To gamle menn som er fast bestemt på å beholde friheten sin og ikke vil ende sitt liv på et sykehjem, bor i hver sin hytte dypt inne i en skog i Canada. Der lever de godt, har kontakt med et par innvidde som sørger for forsyninger av mat og andre nødvendige ting og tar livet som det kommer. De har et nøkternt forhold til døden, men har samtidig en plan for hva de skal gjøre hvis de skjønner at de må tilkalle den.
Så kommer en kvinnelig fotograf og en psykisk syk gammel kvinne til dem. Sistnevnte har tilbrakt nesten hele sitt liv på en institusjon og ønsker nå å leve resten av livet sitt sammen med mennene i skogen. Einstøingene må gjøre viktige valg.
En uvanlig og hjertevarm roman som handler om natur, alderdom, kjærlighet og fremfor alt: frihet!
I denne sammenhengen får jeg lyst til å trekke frem sitatet til Per Olov Enquist:

«Vi ska alla dö en dag. Men alla andra dagar ska vi leva.»

Bokomtalen er skrevet av Mona E. Wiik.

"Murat Idrissis død" av Tommy Wieringa

«Murat Idrissis død» er skrevet av Tommy Wieringa og ble utgitt i 2020. 
Dette er ei bok som virkelig vekker oss i forhold til menneskesmugling og afrikanernes desperate gjerninger for å komme til Europa.  I denne boka møter vi to nederlandske jenter er på vei hjem fra ferie i Marokko, de er nesten blakke, har festet masse og har hatt leiebilen altfor lenge. De blir bedt om å smugle med seg en gutt over Gibraltarstredet i den lille luken i bagasjerommet der reservehjulet pleier å ligge.  Det er umenneskelig trangt, men friheten som venter på den andre siden, gjør at han ikke nøler. 
Han vil komme seg til Europa for å tjene penger slik at han kan sende dem til familien i Marokko.  Turen over til spansk territorium går bra, men da de åpner bagasjerommet er gutten død.  Jentene befinner seg plutselig i et mareritt; de kan ikke gå til politiet da de er medskyldige, de er blakke og de må kvitte seg med liket.  Mens de kjører langs øde spanske motorveier, blir lukten av død i bilen sakte, men sikkert uutholdelig.   

Murat Idrissis død er en gripende skildring av privilegerte mennesker i møte med en flyktnings skjebne.  Dette er ei lita bok på bare 126 sider og det er utrolig hvor mye en kan få sagt  på så få sider.  Den ruller opp hele problematikken med kampen om å få komme seg til Europa og hvordan mellommenn tjener seg søkkrike på denne elendigheten.  Usentimentalt og effektivt viser forfatteren hvor nådeløs og tilfeldig vår verden er skrudd sammen. Grusom og lærerrik. 

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen.

"Etter slutten" av Clare Mackintosh

«Etter slutten» er skrevet av Clare Mackintosh og ble gitt ut i 2020.
Selv om boka er kategorisert som «krim», er ikke dette krim slik vi kjenner sjangeren. Her er ingen seriemordere, blod eller skumle komplott. Spennende er den, men først og fremst er den hjerteskjærende og tankevekkende og ikke minst troverdig. Det handler om et dødssykt, lite barn som har tilbrakt det meste av livet sitt på sykehus og til slutt må foreldrene ta en umulig avgjørelse. Foreldrene tror de har et sterkt forhold hvor de er i stand til å løse alle konflikter sammen, men for første gang kommer de ikke til enighet.

Underveis er det lett å tenke hva man selv ville gjort i en lignende situasjon, men forfatteren har halvveis i boka lagt inn en vri som gjør at man må legge de tankene bak seg og innse at to veier kan være like riktige.
Handlingen er basert på forfatterens egne opplevelser.
Dette er en sterk og rørende historie som ikke slipper taket i deg før lenge etter at siste side er lest.

Bokomtalen er skrevet av Mona E. Wiik.

"Harpiks" av Ane Riel

«Harpiks» er skrevet av Ane Riel og ble utgitt i 2017. Boka er kategorisert som krim, men dette er ingen typisk krimbok og kan fint leses av de som ikke liker «klassiske» krimbøker. Men romanen er uhyggelig og spennende og graver dypt ned i menneskesinnet.

Liv bor sammen med sine dysfunksjonelle foreldre på en øy. Moren har blitt så stor at hun ikke kommer seg ut av soverommet. Den paranoide faren fyller huset med søppel og skrot og melder sin levende datter død. Tidlig i boka tar han livet av moren sin, men Liv setter ikke spørsmålstegn ved den verdenen hun lever i. Hun er ikke i tvil om at faren elsker henne, selv om hun gjemmes i en container og merkelige ting skjer. 
Denne boka har alt! Den handler om kjærlighet, omsorg og lojalitet, men også om angsten for å miste, splittelse og hvor langt noen er villige til å gå for å beholde alt man tror på og elsker.
Boka er spennende, fæl, intens og utrolig godt skrevet!

Bokomtalen er skrevet av Mona E. Wiik.

"Bare et barn" av Malin Persson Giolito

Bare et barn«Bare et barn» er skrevet av Malin Persson Giolito og ble utgitt i 2020.
Denne boken er en psykologisk thriller med et alvorlig og viktig tematikk. I denne boken er det de yngste, svakeste og mest sårbare i samfunnet som står i fokus. 
Alex Andersson er sju år og han havner stadig i nye slagsmål, han har vanskelig for å konsentrere seg på skolen og han halvsover i timene. Alex er en gutt som snakker veldig lite, og når han først sier noe, er det stort sett banneord som kommer ut. Læreren hans, Karin Lidstrand, har lenge tenkt at det må være noe galt med sjuåringen, ettersom han er så aggressiv og ukonsentrert hele tiden. Hun har også sett at han titt og ofte har blåmerker på kroppen, men det er først da hun oppdager svimerker etter sigaretter at hun skjønner at noe er fryktelig galt. Karin tar Alex med til skolens helsesøster og ting begynner å skje. Spørsmålet er om de klarer å gripe inn tidsnok til at Alex kan «reddes» eller om forholdene på hjemmebane har skadet han for mye. Alex` foreldre, Linda og Christer har begge sitt å stri med, det er mye uromomenter og alkohol i hjemmet hele uken og når faren drikker mye, har han en tendens til å la det gå utover både Alex og hans mor. 
Sophia Weber er deleier i et lite advokatfirma som ligger i Gamla stan og hun får oppdraget som Alex` bistandsadvokat. Alex tvangsflyttes fra foreldrene og rett inn i et beredskapshjem samtidig som politiet starter en etterforskning for å finne ut hvem det er som har behandlet Alex så dårlig. Selv er Alex skremt og usikker, for hvem skal han være lojal mot og kan han være trygg på at han ikke blir skuffet og straffet igjen? Det tar tid å bygge opp tillitt til den harde og tøffe gutten som bare er et lite barn, så prosessen blir lang med ett skritt fram og to tilbake.  
Underveis i boken får vi et innblikk i noen av nøkkelpersonenes bakgrunn og oppvekst, overraskelsene står i kø og personlige historier flettes sammen til en spennende roman. Hvem er det egentlig som har mishandlet Alex? Er faren hans den voldelige drittsekken alle antar at han er? Og hva har moren hans sin oppvekst å gjøre med alt som skjer i boken? 
Alle svarene får du ved å lese denne lettleste og spennende boken som får fram alle følelsene en person har, fordi den er så mesterlig skrevet.  

Bokomtalen er skrevet av May Eierholen. 

"Slakt" av Espen Skjerven

«Slakt» er skrevet av Espen Skjerven og ble utgitt i 2019. Skjerven er utdannet jurist og jobber som dommer i Jæren tingrett. «Slakt» er hans debut som krimforfatter og dette er første bok om politibetjent Tom Grayston. Jeg ble revet med fra første ord. Den er realistisk og spennende, men inneholder svært vonde og vanskelige temaer.
Investor Erik Hoff kjemper for sin uskyld i en brutal dobbeldrapssak. Når politibetjentene Tom Grayston og Dagny Stokka undersøker nye tips i saken, vikles de inn i en mørk underverden av prostitusjon, overgrep og grov menneskehandel. Alle samfunnslag er representert når tråder nøstes opp og endene blir funnet. Underveis er det lett å gjøre seg tanker som «kunne dette skjedd i virkeligheten?» En sterk, skremmende og spennende krim som sitter lenge igjen i kroppen når den er ferdiglest.

Bokomtalen er skrevet av Mona E. Wiik.

"Mødre i motvind" av Øystein Bjørge

Mødre i motvind«Mødre i motvind» av Øystein Bjørge og ble utgitt i 2020.
Dette er en fortelling om sterke kvinner som levde i Norge på 1700-tallet. Boken handler om kampen for tilværelsen i en liten grend i Sigdal i Buskerud. Handlingen i boken har faktiske historiske hendelser som utgangspunkt, men for at forfatteren skulle få svar på de spørsmålene som dukket opp under arbeidet med denne boken, måtte han ty litt til fantasien. Dette er for øvrig debutromanen til Øystein Bjørge, som etter over 50 år i ulike roller i næringslivet, nå har blitt pensjonist og forfatter. 
I den lille sidedalen Nedalen ble det ryddet land på 1500-tallet, og etter hvert vokste det opp et lite samfunn i dette dalføret. De som bodde her eide ikke gårdsbrukene selv, men de var leilendinger eller bygslere som de også ble kalt. Det vil si at de måtte betale en bygslingsavgift til eieren av skogbrukseiendommen som gårdsbruket lå under. Hvis de ikke klarte å betale denne avgiften et år ble det tatt pant i både husdyr, mat, innbo og alt de ellers eide. 
Livet på norske innlandsbygder på denne tiden bar sterkt preg av mye slit, usikkerhet, hjelpeløshet, overtro, fattigdom og urettferdighet. En liten rød tråd gjennom boken er også hvordan disse sterke kvinnene var manipulative, og det trengtes nok i et samfunn som var veldig mannsdominert. Hverdagene besto for det meste av hardt arbeid både på gården og ute i skogen. På alle brukene ble det dyrket fôr til buskapen og korn som ble brukt til både menneskeføde og dyrefôr. Kornsortene var bygg, rug og havre. Hvete viste det seg å være umulig å dyrke. Hadde de vært uheldige med været et år, ble avlingen dårlig. Som erstatning for melet de ikke kunne få fra kornet, brukte de bark som de lutet ut, tørket og malte. Den ble så blandet med mel, men blandingen var verken velsmakende eller næringsrik. I tillegg til arbeidet på gården drev de også med tømmerhogst og jakt på vilt som rev, hare ol. Innimellom alt det harde arbeidet var det også rom for romanser og hygge, selv om hungersnød og sykdom lusket rundt husveggene. Forfatteren trekker også inn industrien som vokste frem i Norge på denne tiden. Sentralt i boken står fortellingen om Birgit i Ålia, hennes barnebarn Kari og Karis datter Helga. Gjennom fire generasjoner følger vi disse kvinnene sammen med deres familier og naboer og vi får et innblikk i deres harde kamp for tilværelsen. De fleste levde på den tiden på et eksistensminimum, men de hadde både mot og evne til å finne løsninger når problemene tårnet seg opp. Deres viktigste kapital var humør og pågangsmot, og det kunne ingen ta fra dem.  
Dette er en bok som omhandler alle livets faser, vi får ta del i både glede og sorg og dette er en bok til ettertanke. Godt skrevet, lettlest og en veldig sterk bok som anbefales til alle som liker historiske bøker. 

Bokomtalen er skrevet av May Eierholen.

"Kysset" av Aksel Selmer

Kysset«Kysset» er skrevet av Aksel Selmer og er utgitt i 2020.
Vi møter Marta som er lærer på ungdomsskolen og hun er gift med den travle presten Mons. Sammen har de to gutter, Johannes og Simon. Johannes er voksen og har flyttet sammen med kjæresten Mathilde til et gammelt gårdsbruk innerst i en dal i Telemark. Målet deres er å kunne være selvforsynte og leve naturlig ved å dyrke jorda, gå på jakt og fiske samt å høste av det naturen gir. Simon er snart ferdig med videregående skole og bare lengter etter å kunne flytte for seg selv og gjøre akkurat det han selv ønsker.  
Mons og Marta traff hverandre gjennom felles venner i ungdommen og har siden vært et par. Mons kommer fra en religiøs familie og egentlig ville han bli lege eller psykolog, men karakterene var ikke gode nok til at han kom inn på de studiene. Han gledet sine foreldre til tårer da han fortalte hvilket studie han hadde kommet inn på og faren hans gikk nok med en drøm om at sønnen en dag skulle bli biskop. En drøm som forøvrig aldri gikk i oppfyllelse. Da Marta var ung fattet hun fort tidlig interessen for håndarbeid på lik linje med moren sin. Hun likte å sy all slags klær, men etter at sønnene kom til verden og med full stilling som lærer, har det blitt liten tid til denne hobbyen. 
Marta føler at ukene hennes bare består av mandager. Hun gruer seg til å gå på jobb, til å se håpløsheten og resignasjonen i øynene til elevene. Hun bærer på en følelse av å aldri strekke til, hverken som lærer eller som mor og ekteskapet med Mons har også mistet gnisten. Og over alt hvor hun befinner seg, enten det er i hundeparken med familiehunden Vilma, på butikken eller på skolen, så treffer hun mennesker som åpner seg for henne og øser over sine tunge tanker og plager som om de hadde kjent hverandre i en årrekke. Det kan være en far som kommer til en foreldersamtale og som ytrer at han ikke lenger orker å være far til barnet sitt, det kan være en fortvilet hundeeier hun møter i hundeparken som sørger over nettopp å ha mistet mannen sin, eller som når Marta går på visning av en leilighet hun har sett på lenge og eiendomsmegleren plutselig sier over en kopp kaffe at hun er lei av å snakke pent om stygge boliger. Alle disse møtene gjør noe med Marta, men det som gir henne mest uro er når hun skjønner at hennes egne barn begynner å bli såpass voksne at de ikke lenger trenger henne, mens hun kjenner på hele kroppen at hun fortsatt trenger dem. 

Dette er en lettlest bok med en til tider lett humoristisk undertone om det å lengte etter noe helt annet enn det man faktisk har. Om hvorfor det skal være så vanskelig å ta de riktige valgene i livet og om hva som skjer når man ikke tar tak i de sjansene som livet byr på. Hvordan kan man egentlig vite at de valgene man tar er de riktige valgene? «Kysset» er en klok og tankevekkende roman om undertrykte lengsler, om ensomhet og om hva som kan skje når det du trodde var fundamentet i livet ditt, har vært en livsløgn.

Bokomtalen er skrevet av May Eierholen.

"Ti amo" av Hanne Ørstavik

«Ti amo» er skrevet av Hanne Ørstavik og ble utgitt i 2020. 
«Ti amo» betyr jeg elsker deg på italiensk.  Dette er historien fra virkeligheten om den norske forfatter Hanne Ørstavik som forelsker seg i sin italienske forlegger Luigi Spagnol.  Bare fire år får de sammen, de to første svært lykkelig og de to siste sterkt preget av hans kreftsykdom.  Hun er fortellerstemmen og han er lukket og lite villig til å snakke om døden.  Slik sett så får leseren det hele fra Ørstaviks perspektiv og om hennes fortvilelse over å ikke nå inn til mannen hun elsker. Det er mulig han tror han beskytter henne, men det  er umulig å vite. Etter en omfattende undersøkelse i Milano, der paret bor, får hun beskjed om hvor alvorlig situasjonen er og at Luigi bare har et år igjen å leve. Dette vil ikke legene at hun skal fortelle Luigi og hun tviler om dette er det rette eller ikke. 

Hun vet at døden nærmer seg, men hun vet ikke hva han vet og de makter ikke å snakke om det. Hun tilpasser seg omsorgsrollen og reduserer sitt energinivå til hans.  Men på et forfatterseminar  i Mexico treffer hun en sjarmerende mann som på en måte vekker henne av dvalen.  

Ti amo er en roman skrevet tett på virkeligheten.  Den er opprivende, skakende og øm roman.  En roman om sorg, om den ensomheten døden skape, en også om dyp kjærlighet og om å åpne seg og ta livet til seg. Veldig godt skrevet, trist men også opplysende om nære relasjoners håndtering av kriser i livet.

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen.

"Olga" av Bernard Schlink

«Olga» er skrevet av Bernard Schlink og ble utgitt i 2019.
I denne vakre og varme boka om kjærlighet, møter vi paret Olga og Herbert som treffer hverandre i Pommern på begynnelsen av 1900-tallet.  De kommer fra forskjellige kår, men det er ikke det som holder dem fra hverandre.   For mens Olga kjemper for å komme seg opp og fram i verden, er Herbert en rastløs sjel som vil oppleve verden.  Han ambisjoner fører ham til Afrika, Argentina, Russland og tilslutt en ekspedisjon til Arktis. Denne boka er en imponerende fortelling om livets mange sider fra 1900- tallet og fram til 1970-tallet. Historien og livet mellom to kriger, venting på Herbert som trodde han kunne klare alle ekspedisjoner.  Han valgte å leve sitt eget liv, siden Olga ikke ble betraktet som et godt nok gifte til Herbert, av familien og godset Schröder.
  Etter ekspedisjonen i Arktis opphører alle livstegn til Herbert og Olga skriver brev på brev i håp om at de kommer fram. 

Mange tiår senere, i et lite antikvariat i Tromsø finner en eldre mann en bunke brev postlagt for et halvt århundre siden.  Brevene er fra Olga og adressert til Herbert. Ingen av dem er åpnet.  

Boka består av tre deler, der den første delen har en fortellerstemme.  Den andre delen er det Ferdinand som forteller om Olga og hvor mye hun har betydd og hans reise til Tromsø for å hente brevene.  Den tredje delen får vi alle brevene Olga skrev til Herbert, der hun forteller sannheten om livet, kjærligheten og sviket til han og hvordan lengsel, kjærlighet og frustrasjonen har vært for henne i årene fra han dro.  Denne delen oppklarer mye og gav boka en ny mening, vakkert, vondt og overraskende. 

Forfatteren har klart å formidle den lidenskapelige kjærligheten mellom to mennesker, samtidig som han han har tysk historie som et bakteppe hele veien.  Fantastisk god bok og kan varmt anbefales.

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen.

"Den tredje søsteren" av Terje Bjøranger

«Den tredje søsteren» er skrevet av Terje Bjøranger og ble utgitt i 2010.
Denne boka er ikke helt ny, men den er like brennaktuell i dag som den var da den ble utgitt.
Det handler om en tilsynelatende velfungerende og integrert norsk-pakistansk familie i Oslo. Nadia, som er yngst i søskenflokken med sine 16 år, har to søstre og to brødre. Den ene søsteren er jusstudent, mens den andre jobber som journalist. Jentene kler seg i vestlige klær som andre jenter i Norge, og bare moren og den eldste søsteren bruker hijab av og til.

Nadia møter Emil og blir kjæreste med ham etter lang tid med overtalelse fra hans side. Men de møtes alltid i hemmelighet. Hun ønsker at han skal finne seg en jente med norsk bakgrunn som vil gjøre livet hans langt enklere. Nadia forteller om familien sin, som er svært tradisjonelle og strenge. For dem er det ikke et tema at døtrene skal finne seg etnisk norske kjærester og det er heller ikke aktuelt at de skal ha et kjæresteforhold til noen før de gifter seg. I deres øyne skal jentene være prektige og «rene» før ekteskap. Til tross for dette er det greit at den ene sønnen deres har en etnisk norsk kjæreste…
Hun forteller at mange giftes bort i hjemlandet og hva slags mann det er har liten betydning, bare han har penger. 

Vi får også vite at jentene følges nøye med på, både av foreldrene, brødrene og slekt og venner av familien. Det er en felles oppgave og plikt å melde i fra om «avvik». Taxisjåfører melder i fra til familien om de ser en av jentene sammen med en norsk gutt eller de er usømmelige på andre måter. Den eldste søsteren, som er journalist, har litt mer frihet, men søsteren som er jus-student hentes når hun er ferdig på skolen og blir kjørt hjem av enten far eller bror. Familien har full kontroll på jentene. Moren ringer ofte hjem til resten av slekta i Pakistan og det sladres begge veier. Familien er ekstremt opptatt av og redd for rykter og familiens ære.

Nadia blir 18 år, det er andre sommeren hun er sammen med Emil og Emil får muligheten til å bo i New York et år ifm. studier – og han overbeviser henne om at de fortsatt skal være kjærester når han er tilbake. De avtaler at de skal møtes tidlig neste morgen – dagen han skal dra – for å ta farvel, før hun drar videre til den lille jobben hun har i kiosken i nærheten. Hun dukker ikke opp, heller ikke i kiosken, og han må til slutt dra for å rekke flyet.

Den natten viste det seg at søstrene ble brutalt drept, mens Nadia klarte å gjemme seg. Nadia tilbringer lang tid på en psykiatrisk institusjon, men lar seg tilslutt overtales til å komme hjem. Deretter forsvinner hun.

Journalisten Mikkel – som var en kollega av den ene av de drepte søstrene – engasjerer seg sterkt og samarbeider med politiet om å løse saken, og han må bl.a. reise til landsbygda i Pakistan.

Forfatteren er politimann og jurist og har i flere år jobbet i UDI. Mange jenter blir utsatt for ekstrem kontroll og barn forsvinner utenlands. Han har hatt mange samtaler med unge jenter fra Pakistan (som er det landet som representerer den største gruppen) og andre land hvor tvangsekteskap og æresrelatert vold er utbredt.

Handlingen i boka er dramatisk, troverdig, tankevekkende, skremmende og uhyre spennende!

Bokomtalen er skrevet av Mona E. Wiik.

 

"Natten. Søvnen. Døden. Stjernene." av Joyce Carol Oates

«Natten. Søvnen. Døden. Stjernene.» er skrevet av Joyce Carol Oates og ble utgitt i 2021.
Denne boka på 784 sider er ikke kjedelig et sekund. Joyce Carol Oates er en meritert og produktiv amerikansk forfatter som skriver fantastiske bøker om det amerikanske samfunn. Hun er professor i skrivekunst ved Princeton-universitet og har pr. dags dato utgitt mer enn 50 romaner, noveller og sakprosa. Hun utga sin første bok i 1965.

Vi møter familien McClaren, John «Whitey» og kona Jessalyn og deres fem voksne barn. John er småbyens profilerte innbygger, har vært borgermester og involvert i de fleste betydningsfulle lag og foreninger. Han er familien ubestridte overhode, mens Jessalyn har hatt nok med unger og et stort hus og på en måte utslettet seg selv. En dag etter et møte stopper John for å avverge en episode der politiet banker opp en mann. Han prøver å stoppe det, men blir i stedet banket opp av politiet og brukt el-pistol på til han får et hjerneslag. Han havner på sykehus og kommer seg sakte, men får til slutt en infeksjon og dør. Tom, den eldste sønnen, mistenker at politiet har mishandlet faren, mens politiet sier at han kjørte av veien og de tilkalte ambulanse. John har masse små brannsår som Tom tar bilde av og han kontakter mannen som først ble banket opp for å få han til å vitne om mishandlingen.

Farens død er sjokkerende for familien og ikke minst Jessalyn. Det er interessant å lese om hvor forskjellig de fem barna reagerer på dødsfallet og hvordan de ser på morens reaksjon. De ringer hverandre uavlatelig og skylder på hverandre og barndommens «traumer» dukker opp igjen.

Hun beskriver familierelasjoner på en flott måte og gir oss et innblikk i et amerikansk overklassesamfunn. Hun gir en skarp og inntrengende analyse om rasespørsmål, psykologiske traumer, klassemotsetninger og sorg. Hun er god til å snekre spennende historier som bærer i seg spørsmål av etisk eller politisk art. Dessuten er boka en nær og varm familieroman av godt gammelt merke og jeg kan i samme slengen anbefale «Vi var familien Mulwany» av samme forfatter. Boka er lang, men lettlest og personene står så sterkt at jeg kunne nesten tenkt meg en oppfølger. Jeg anbefaler denne veldig.

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen.

 

"Prosessen" av Malin Persson Giolito

«Prosessen» er skrevet av Malin Persson Giolito og ble utgitt i 2019.
Youssuf er en vanlig jusstudent i en svensk storby som trives i eget selskap, er familiekjær og pliktoppfyllende. Han bekymrer seg for faren som ikke virker frisk og i følge Youssuf har mistet gnisten. Det har nettopp vært et stort terrorangrep med flere drepte og byen har sakte begynt å komme til seg selv igjen. Når to politimenn kommer målbevisste bort til ham en dag han sitter på biblioteket, tenker han umiddelbart på faren og tror de kommer med et dødsbudskap, men så viser det seg at det er Youssuf de er ute etter. I forvirring blir han ført inn i en politibil. Han er mistenkt for å være delaktig i terrorangrepet og blir satt i harde avhør. Politiet krever å få passord til pc, bank-id og annen personlig informasjon. Tidlig i avhørene trekkes også faren inn og Youssuf blir bombadert med spørsmål om ham. Advokaten hans forsøker så godt hun kan å hjelpe ham, men hun kan ikke gjøre annet enn å stå på sidelinjen og se på. Kilder gir journalistene raskt mat og en av tv-kanalens mest erfarne reportere avlegger sine rapporter stående utenfor familiens rekkehus.
Youssuf er dypt fortvilet.

Det er en trist og tankevekkende bok som røsker tak i holdninger og fordommer i samfunnet.
Boka er en lettlest bok på bare 87 sider og handlingen har en begrenset tidsperiode, men forfatteren har klart å lage en historie som byr på mange følelser og tanker på få ark.

Bokomtalen er skrevet av Mona E. Wiik.

 

"Langsomt lukker jeg døren" av Linda Olsson

«Langsomt lukker jeg døren» er skrevet av Linda Olsson og ble utgitt i 2020.
Hovedpersonen er en kvinne i slutten av 40-årene. Fortellingen starter med at hun ser igjennom rommene i huset sitt for deretter å lukke døra og gå. Hun flytter fra huset hun har bodd i de siste sju årene. En ung mann og hans lille datter skal flytte inn. Før hun forlater stedet for godt, besøker hun Hamilton Beach, stranden hvor hun har funnet trøst etter en uforglemmelig kjærlighetshistorie som startet i Paris for åtte år siden. En kjærlighet med en tragisk avslutning som fikk enorme konsekvenser for hele hennes tilværelse.
Hun reiser tilbake til Paris hvor det hele startet og besøker stedene de to besøkte sammen den gangen i håp om å finne svar på ubesvarte spørsmål og bearbeide sorgen hun bærer på.

Er det mulig å finne tilbake til seg selv og få det godt igjen etter en slik tragedie? Tør man å bli glad i mennesker igjen? Det er essensielle spørsmål som dukker opp underveis. 

Fortellingen er litt kjedelig i starten, og var litt forvirrende for min del, og på et tidspunkt vurderte jeg å legge den fra meg, men jeg er så glad for at jeg ikke gjorde det. For boka er en vakker og poetisk perle om sorg, savn og livet. Det er vanskelig å ikke felle en tåre eller to i løpet av fortellingen, men likevel er ikke boka udelt trist. Man aner underveis at det er mulig å få det godt igjen og at man kan leve med minnene og savnet om menneskene som en gang var der uten at sorgen overskygger tilværelsen og livet som skal leves her og nå. Hvis du liker Linda Olsson sin måte å skrive på – rolig, dypsindig, poetisk og vakkert om livet, naturen og menneskesinnet – vil du elske denne boka!

Bokomtalen er skrevet av Mona E. Wiik.

"Utmarker" av Arne Dahl

«Utmarker» er skrevet av Arne Dahl og ble utgitt i 2017.
Dette er første bok i serien om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom.
Ellen Savinger er 15 år og hun har vært forsvunnet i tre uker. Sam frykter at hun har blitt offer for en seriemorder, men kollegaene hans vil ikke lytte. Ingen kropp, ingen forbrytelse, sier hans overordnede. Berger etterforsker flere forsvinninger parallelt med denne saken, og han finner ut at det er flere femtenåringer som har blitt borte på mystisk vis. På flere av bildene som er tatt på de ulike åstedene lokaliserer Sam en tilskuer som ser ut til å være en gjenganger på de fleste bildene. Møtet med det sentrale vitnet Nathalie Fredén, skal imidlertid vise seg å ha en helt annen og mer uventet innsikt i saken enn det Sam hadde forestilt seg.
Innholdet i boken er mesterlig bygget opp, overraskelsene kommer med jevne mellomrom og spenningen stiger hele tiden. Bruken av de få sporene de har å forholde seg til samt bruken av deres egen intuisjon og følelser gjør at spenningsnivået opprettholdes gjennom boken. Sam Berger er også av den polititypen som ønsker å gjøre ting litt på egenhånd og som gjerne trosser overordnet sjef. Det er detaljrike beskrivelser og en litt dyster stemning i boken samtidig som den er lettlest. Det er mørkt, det er djevelsk, det er pur ondskap og det er ravende galskap. Alt iscenesatt for den ultimate hevn.

Bokomtalen er skrevet av May Eierholen.

"Ein lykkeleg slutt" av Maren Uthaug

«Ein lykkeleg slutt» er skrevet av Maren Uthaug og ble utgitt i 2021. 
Dette er en ganske morbid og veldig godt skrevet roman om sju generasjoner gravferdskonsulenter. Familien Christiansen har alle hemmeligheter som viser seg vet at øynene deres blir røde før de må gi etter for sine drifter. Uthaug beskriver veldig godt hvordan disse menneskene manøvrerer seg gjennom livet med de ekstreme trekkene de har. Alt fra nekrofili til å snakke med ånder. Det hele starter med fattigkvarterene i København på 1800-tallet, med lus og syfilis og en stank av kadaver og kloakk. En yngleplass for smitte som fører til død og som sørger for vekst i gravferdsbransjen. Dessuten er boka på en måte dødens kulturhistorie som gjør romanen komplett: Når ble det slutt på å ha lik i stua i ukesvis, og hva skjedde når gravferdsbyråene tok over det arbeidet som nabolaget tidligere sto for? Og hvorfor var fotografering av lik så populært i en periode og hvorfor ble det slutt på det? Vår tids abstrakte og hygieniske forhold til døden er velkjent og det er interessant å følge endringer opp gjennom tiårene. 

Maren Uthaug er veldig flink til å skildre tabuer med dødsforakt og fascinasjon. Hun skaper en helt original versjon av døden og forsyner seg raust av mareritt, mytologi og ritualer for å sirkle inn temaet. Hun er innom barnedrap, incest og nekrofili for å nevne noe.  

Det er den siste Christiansen, Nicolas, som forteller slektshistoria og han starter med Christian den første som havnet på i Stillehavsøy tidlig på 1800-tallet. Så møter vi i tur og orden resten av generasjonene som gjennom 200 år med kulturhistorie om døden og minst 7 kjærlighetshistorier gir oss en morbid og humoristisk bok om døden. Kan anbefales for de som vil lese noe helt annet. 

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen.

"Amerikansk jord" av Jeanine Cummins

«Amerikansk jord» er skrevet av Jeanine Cummins og ble utgitt i 2020. 
Dette er en spennende bok fra et miljø og en kultur som er helt fremmed for oss i Norge. Vi møter Lydia som eier en bokhandel i Acapulco, Mexico. Hun er gift med den uredde journalisten Sebastian og sammen med sønnen Luca på åtte år lever de et stille og lykkelig liv. En dag får Lydia besøk i bokhandelen sin av en mann, Javier Fuentes, og mellom disse to oppstår et uvanlig vennskap. Han kommer flere ganger og de snakker om kunst og kultur og finner tonen. Sebastian vet dette, men anser ikke dette som en trussel for forholdet. Acapulco har vært en flott turistby, men er nå ødelagt av rivaliserende narkokarteller og drap og masseskytinger er nærmest dagligdags. Turistene forsvinner og mange av de fastboende rømmer nordover mot USA da mange uskyldige liv går tapt under dette regimet. Alle er korrupte og det er vanskelig å stole på noen som helst. Sebastian er uredd og skriver om disse problemene og en dag skriver han en stor artikkel om lederen i det nye kartellet, Los Jardineros, nemlig Lydias venn Javier. Artikkelen blir anonymisert, men det er mulig å finne ut hvem som har skrevet den.
En kveld i et familieselskap, når Lydia og Luca befinner seg på badet, kommer det flere maskerte menn og skyter ned Lydias ektemann og nærmeste familie. !6 familiemedlemmer blir drept og Lydia skjønner at hun må rømme nordover mot USA. Hun legger ut på en strabasiøs ferd over 200 mil mot USA. De reiser med buss, på taket av tog og tilslutt tre dager og netter gjennom ørkenen før de er trygt inne i USA. Og hele tiden puster lederen for narkokartellet dem i nakken – de skal drepes. På veien møter de barmhjertighet og medmenneskelighet, men også livstruende farer.

Denne boka er så spennende at den er nesten umulig å legge fra seg, språket er godt og boka flyter av gårde. Det handler om ting vi har lest om, om Mexico, og her får vi det bekreftet. Kan anbefales på det varmeste hvis en vil lese om en annen kultur.

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen

"Vi er basert på en sann historie" av Eivind Sudmann Larssen

«Vi er basert på en sann historie» er skrevet av Eivind Sudmann Larssen og ble utgitt i 2020.
Dette er en lavmælt og fin roman om et ekteskaps oppturer og nedturer. Vi møter et ektepar etter at skilsmissen er et faktum og jeg-personen oppsummerer ekteskapet. Boka skifter mellom fortid og nåtid og det gir den en god dynamikk. Jeg-personen har vært gift med billedkunstneren Therese og vi følger dem fra de traff hverandre til de blir skilt. Han ga opp psykologistudiene sine da de fikk sitt første barn, for at Therese skulle få utvikle seg som kunstner. Han fikk seg en rutinejobb, dårlig betalt, mens Therese drar rundt i inn-og utland for å promotere kunsten sin. Hun oppnår en formidabel suksess, mens han passer barn, bringer og henter i barnehagen, vasker hus og lager mat. Han skaper en trygg og forutsigbar verden for Therese og ungene og er tilsynelatende fornøyd med det. Han «ofrer» seg for at Therese skal kunne utvikle seg som kunstner. Han har satt familien foran alt og når det tilsynelatende trygge samlivet likevel går i oppløsning, må han revurdere den familiehistorien han trodde han var en del av. Hva slags liv har han egentlig levd? Og hva får man igjen for å tilpasse seg? Romanen handler om forelskelse, kjærlighet, ekteskap, farskap, skilsmisse, barnefordeling, og det vonde oppbruddet sett fra den mannlige hovedpersonens perspektiv. Forfatteren skriver lavmælt og inntrengende om forsvarsløsheten og den lammende sorgen. En roman med skyhøyt potensiale for gjenkjennelse for kvinner og menn i og utenfor parforhold. Livet består av forelskelser, dødsfall, skilsmisser – store hendelser, men forfatteren setter fingeren på at detaljene kan være vel så viktig.

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen.

"Min sønn" av Arne Svingen

«Min sønn» er skrevet av Arne Svingen og ble utgitt i 2020.
Arne Svingen er nok mest kjent for sine barne- og ungdomsbøker, hvor han har vunnet flere priser opp gjennom årene. Dette er en serie for voksne som er inspirert fra de ti bud og som blir gitt ut av forlaget Vigmostad & Bjørke. Denne boken tar utgangspunkt i det fjerde bud, «Du skal ære din mor og far» og det er Arne Svingen som har fått skrive den.
Vi møter Jorunn som er en langtidssykemeldt og trøstespisende alenemor i slutten av 30-årene og som bor sammen med sin sønn, Ronny, på 16 år. Forholdet er, som det ofte kan være når man har barn som er midt i tenårene, ganske skjørt. Men det fungerer på sitt skjeve vis, selv om sønnen er av det heller fåmælte slaget.
En natt når Jorunn våkner og ikke får sove igjen, står hun opp for å ta seg en runde i leiligheten. Mens hun står i mørket i stuen hører hun sønnen låse seg stille og rolig inn for ikke å vekke henne etter å ha vært altfor lenge ute med sine kompiser. Han merker ikke at hun står der i mørket og observerer ham mens han lister seg inn. I lyset som kommer på når han tar opp kjøleskapdøren ser hun at klærne hans er blodige og etter at han har gått på badet oppdager hun at håndtaket på kjøleskapet er dekket av blod. Hun tenker at dette må hun snakke med Ronny om, men bestemmer seg for å vente til dagen etter. Morgenen etter er de blodige klærne borte og Jorunn frykter at en konfrontasjon om dette vil ødelegge det allerede skjøre forholdet mellom mor og sønn. Hun velger og ikke si noe, hun vil bare se an litt hvordan Ronny oppfører seg i dagene som kommer. Men plutselig skjer det noe i nabolaget som snur opp ned på alt sammen, og hun må finne ut om dette har en sammenheng med at Ronny kom blodig hjem den ene natten.
Hvor langt ville du gått for å redde ditt eneste barn?
Dette er en kortroman med handling som speiler seg mot det fjerde bud: «Du skal ære din mor og far». Forholdet mellom mor og sønn er sårbart, skjørt og vi får et innblikk i morens angst for ikke å virke altfor brysom og innpåsliten samtidig som hun er villig til å strekke seg lengre enn langt for å beskytte sin eneste sønn når hun føler at han har havnet i trøbbel. Innimellom finnes det en liten snert av humor som kommer frem da moren selv finner ut hva som har skjedd og hun selv skal ordne opp i problemene sine. Man kan vel trygt si at det lett baller på seg…
Språket i boken er lettlest og selv om handlingen i utgangspunktet er av det litt mørke slaget, drar jeg på smilebåndet flere ganger gjennom deler av boken.

Bokomtalen er skrevet av May Eierholen.

"La Scala" av Andreas Markusson

«La Scala» er skrevet av Andreas Markusson og ble utgitt i 2020. 
Forfatteren har med stor kunnskap og innlevelse beskrevet livet i havnebyen Bastia på Korsika. Vi følger en fiskerfamilie gjennom to verdenskriger helt til en skjebnesvanger tur til La Scala i Milano. Boka starter med at fiskeren Ernest kommer hjem til Korsika i 1917. Det første han gjør er å hente sin tre år gamle sønn Gino som har bodd hos munkene. De har tatt vare på ham siden moren døde og Gino har aldri sett faren sin. Ernest har mistet en arm under krigen, ror med sin venstre arm mens Gino holder den andre åra. Til sammen blir de en slags hel mann. Båten deres heter Santo Spirito og senere skal den endre navn, selv om alle vet at det bringer ulykke. Da Gino er syv år kommer det en italiensk sangkvartett til landsbykirken og de synger så vakkert at Gino ikke klarer å slutte å gråte. Han får tilnavnet «han som griner» og det er bare presten som forstår ham.
I landsbyen følger vi også den hardt prøvede bakerfamilien, presten og de okkuperende italienske soldatene. Vi følger alle disse personene i mellomkrigstida og Gino vokser etter hvert til og får sin egen familie. Ginos barn Norma, Carmen og Othello blir voksne og møter livets utfordringer. Mens de andre landsbyfiskerne sparer og kjøper seg motorer på båtene sine, sparer Gino til noe helt annet. Han har gitt seg sjøl et løfte som han ikke kan bryte.

Boka inneholder fine personskildringer som blir beskrevet med varme og innsikt. Leseren blir rett og slett glad i karakterene og boka griper mer og mer tak i leseren ettersom en leser. Det er mye varme og humor her og vi forstår ut i fra forfatterens beskrivelser hvorfor folk agerer som de gjør. Boka er lettlest og inneholder fine skildringer av mennesker og miljø.

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen.

"Rich Boy" av Caroline Ringskog Ferrada-Noli

«Rich Boy» er skrevet av Caroline Ringskog Ferrada-Noli og ble utgitt i 2020.
Den svenske forfatteren Caroline Ringskog Ferrada-Noli har skrevet en usminket og ofte sjokkerende ærlig «feel bad-roman» med også mange sekvenser med befriende humor. Historien spenner over hele 1900-tallet og skildrer tre generasjoners kvinneliv – mormor Gully, mamma Marianne og datteren Annika. De lever alle tre i skyggen av sine «rich boys», mens som selv i det moderne Sverige er eneveldige forvaltere av nøklene til økonomisk, sosial og emosjonell velstand. Forfatteren skildrer kvinnenes hjelpeløse avhengighet av sine menns lunefulle, upålitelige og i blant voldelige anerkjennelse. Som leser blir en så engasjert i disse kvinneskjebnene og hva de finner seg i, samtidig som forfatteren viser hvorfor de agerer som de gjør. Hun setter ord på dette vonde, indre mørket som disse kvinnene forskanser seg i for å overleve, samt traumene de uvegerlig gir i arv til sine døtre – fattigdom, psykiske lidelser, spiseforstyrrelser, selvmordstanker, misbruk og underlegenhetsfølelser. Gully tilhører krigsgenerasjonens kvinner som er totalt avhengig av sin mann og er helt hjelpeløs når hun blir alene i verden. 68’eren Marianne blir på sin side offer for en selvopptatt og voldelig radikaler som fratar henne all tro på seg selv. Datteren Annika arver to generasjoners misære og blir den mest hjelpeløse av dem alle.

Ferrada-Noli viser oss det svenske (og norske?) samfunnets sider som feministene har glemt og tematisert. Hun viser også hvordan mødre svikter sine barn fordi de er ute av stand til å se lenger enn sin egen håpløshet.
Mor er og blir den store skurken i Ferrada-Nolis bok som (sammen med far) ødelegger sine barns liv og samtidig formidler forfatteren hvordan også samtiden evner å ødelegge sine kvinner. Drivende god og engasjerende bok – kan anbefalers hvis en vil kjenne engasjementet bruse.

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen.

"Døden er et slit" av Khaled Khalifa

«Døden er et slit» er skrevet av Khaled Khalifa og ble utgitt i 2020.
Denne boka ble trukket frem som en av årets beste bøker i The Guardian i 2019. Vi er i et sønderbombet Syria og familiens overhode Abdel Latif dør på et sykehus i Damaskus. På sitt dødsleie deler han sitt siste ønske med sønnen Bobol om at han vil begraves på familiens gravlund i forfedrenes landsby Anabiya i nærheten av Aleppo. Abdel har ikke vært noen ideell far og Bobol har ikke noe godt forhold til søsknene sine. Livet i Syria er hardt og de lever på en knivsegg av frykt hele tiden og ferden til landsbyen vil bli tøff. Uansett så bestemmer Bobol seg for å ta turen og får overtalt søsteren Fatima og broren Hussein til å bli med. Det er vanligvis en to timers kjøretur fra Damaskus, men Syria er en krigssone og barndommens landskap er forvandlet til en livsfarlig labyrint hvor uforutsigelige væpnede styrker kjemper om makten. Det er utallige vaktposter og ferden blir en kamp på liv og død for dem. De blir kidnappet, avhørt, fengslet og bombet og liket lukter mer og mer.

Dette er en grusom bok, men forfatteren har skrevet en velkomponert roman med masse svart humor. Det er ikke dødtid på noe punkt selv om boka handler om et uendelig trist tema. Boka er full av galgenhumor, sprø scener og absurd situasjonskomikk. Det er gode skildringer av personer og relasjonene mellom søsknene. Veldig gode miljøskildringer og beskrivelse av krigens grusomheter.
Kan anbefales selv om temaet er trist.

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen. 

"Kjærlighet i nødsfall" av Daniela Krien

«Kjærlighet i nødsfall» er skrevet av Daniela Krien og ble utgitt i 2021.
Denne flotte boka er enkelt sagt og ytre sett en bok om fem historier om fem kvinner. De har vidt forskjellige liv og tilsynelatende ulike skjebner. Paula jobber i bokhandel, Judith er lege, Brida er forfatter, Malika er spillelærer og Jorinde er skuespiller. De to siste er søstre, men det er mange andre direkte og finurlige tråder som binder disse kvinnene sammen.
Krien gir oss gode skildringer av disse kvinnenes yrkesliv og utøvelse, valg de tar og situasjoner de havner i og må løse. Kvinnene bindes sammen gjennom menn og elskere som kommer og går, gjennom vennskap, gjennom barn, gjennom yrkeslivet, gjennom kriser, tap og seire. Krien er god på miljøskildringer og relasjoner mellom mennesker. Hun skriver med masse humor og med snert. Hun gir oss overraskende vendinger og boka er fornøyelig og tankevekkende.

Jeg vil tro at boka appellerer mest til kvinner. Hun er god på å beskrive menn også, men er uslåelig når det gjelder kvinneportrettene. Hun beskriver veldig godt familiekonstellasjoner, det være seg mellom mann og kvinne, som hemmelige elskere, som utro partnere.
Dette er ei lita bok med stor leseopplevelse og kan varmt anbefales.

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen. 

"Det henger en engel alene i skogen" av Samuel Bjørk

«Det henger en engel alene i skogen» er skrevet av Samuel Bjørk og ble utgitt i 2013.
Dette er første bok i en serie fra den norske forfatteren Samuel Bjørk.
En jente på seks år blir funnet hengt i et tre i Maridalen utenfor Oslo. Hun er iført en dukkekjole, har en skolesekk på ryggen og en lapp rundt halsen der det står «Jeg reiser alene». Flere skolejenter blir etter hvert funnet på samme måte og etterforskerduoen Holger Munch og Mia Krüger får i oppgave å løse denne grusomme saken. Likehetstrekkene på jentene og måten de blir tatt av dage på er påfallende like og etterforskerne innser ganske raskt at de har en seriemorder å hanskes med. Holger som er en av landets beste etterforskere, er en kjederøykende avholdsmann som liker hamburgere, han er en god bestefar og streng sjef mens hans eks-kollega Mia, som for øvrig er en briljant ung etterforsker som tar alles synder på sine skuldre, har planer om å ta livet sitt ved hjelp av vodka og enorme mengder piller. Disse to står nå overfor sitt livs mareritt i denne saken.

Dette er en krimroman som inneholder det meste, alkoholisme, narkotika, transseksualitet, en kristen lukket sekt, seriemord, koder, omsorgssvikt og psykiatri for å nevne noe. Boken er lettlest, veldig godt driv gjennom hele boken, med korte kapitler, rikt persongalleri, nesten som en pageturner med mange overraskelser. Imponerende debutroman.

Bokomtalen er skrevet av May Eierholen. 

"Djevelens yngel" av Myriam H. Bjerkli

«Djevelens yngel» er skrevet av Myriam H. Bjerkli og ble utgitt i 2020.
Det er tredje og siste bok i Kodal-tri
ologien. De to foregående heter Lille linerle og Stella Polaris. 
Denne boken starter der første bok, Lille linerle, slutter. Maria har oppsøkt moren i kunstforretningen hennes og håper nok at moren skal kjenne henne igjen og være glad for å se henne etter alle årene borte fra henne. Men det skjer ikke. Moren, Sissel, som tror at datteren er død og selv om hun snakker med Maria, kjenner hun henne ikke igjen. Dette gjør Maria sint, frustrert og rasende. Morens nye sønn, Eivind, maser om is og Maria tilbyr seg å følge han til kiosken. I stedet for å gå til kiosken, tar hun han med i bilen og kjører av sted. Dermed blir ni år gamle Eivind kidnappet av en kvinne midt i Sandefjord sentrum, og dette skjer samme dag som 17 år gamle Tobias forsvinner mystisk under en sykkeltur i Kodal. Vi møter igjen politiførstebetjent Håkon Haakonssen som retter all sitt fokus på Eivinds kidnapping. Hvem kidnapper en ni år gammel gutt midt på lyse dagen egentlig? Sykkelen til Tobias blir noen dager etter forsvinningen funnet igjen på et loppemarked og da skjønner både politiet og foreldrene at dette ikke er en forsvinning som har skjedd frivillig. Noe har skjedd med Tobias, men det finnes ingen spor foruten hans sykkel med ødelagt framhjul og noen grå lakkrester. Midt i kaoset av disse to forsvinningene får førstebetjent Håkon og hans team også en drapssak og hanskes med. Har disse tre sakene noen sammenheng? 

Denne boken er frittstående, men vi lurer jo alle på hva som egentlig skjedde med lille Mari fra første bok, Lille linerle samt Stella og Marius fra andre bok Stella Polaris. I denne boken får du svaret! En forsvinning, en kidnapping og en drapssak flettes elegant sammen til en meget spennende krim som er lett å lese og med fullt drama fra første bladside. Den er stemningsfull, underholdende, hårreisende og det er en fornøyelse å lese den. Det er mange mennesker involvert i denne boken, men forfatteren er flink til å fortelle hvor i historien vi er, enten det er i skogen, i Kodal, på Sandefjord politistasjon eller ved lindrende avdeling…, med korte og oversiktlige kapitler. 

Bokomtalen er skrevet av May Eierholen.

"Du skal være tro" av Jan P. Solberg

«Du skal være tro» er skrevet av Jan P. Solberg og ble utgitt i 2020.
Forsiden på boka er kanskje litt unnselig, men den er en liten perle av en bok. Den handler om bonden Arnstein som har vært alene noen måneder etter at samboeren flyttet ut og tok med seg deres to små barn. Den siste tiden har vært preget av dårlig stemning, såre følelser og mangel på kommunikasjon de to i mellom. Lengselen etter barna og hverdagslivet med dem er stort og han forsøker å døyve savnet og tankene med arbeidet på gården. Det er trøst å finne i den kjente lukta i fjøset og varme dyrekropper. På gården bor også Arnsteins mor. Hun maser ustanselig om mat og stiller enkle spørsmål om drifta, men vi forstår etterhvert at hun bærer på tanker hun gjerne skulle formidlet til sønnen sin. Men hverken mor eller sønn har noengang hatt lett for å sette ord på følelsene sine, spesielt ikke til å formidle de til hverandre.
Vi forstår tidlig i boka at Arnstein har sider ved seg som han ikke lever godt med og har forsøkt å fortrenge, selv om han lever i en tid med åpenhet, raushet og toleranse. Under arbeidet han bruker som medisin mot savnet etter ungene, tenker han tilbake på hendelser i ungdommen og på kjærligheten han en gang opplevde.
Dette er en fortelling om både å overleve og leve, akseptere seg selv og stå for den man er. Det er også en varm og sanselig skildring av livet som melkebonde. Man kjenner kjærligheten han har til arbeidet med dyra og jorda og at han er stolt av å være en del av det.

Bokomtalen er skrevet av Mona E. Wiik.

"Familieleksikon" av Natalia Ginzbur

«Familieleksikon» er skrevet av Natalia Ginzbur og ble oversatt til norsk og utgitt i 2021.
Denne boka kom ut i 1963 i Italia og er så typisk italiensk. Boka veksler mellom vill humor og dypt alvor, mellom familiens indre kaotiske og kranglete liv og italienske politisk dragkamper. Boka er fornøyelig, med mange navn å holde styr på. Det er storfamiliens liv på godt og vondt, lidenskapelig og bråkete – så totalt forskjellig fra norsk væremåte.
Men uansett blir man veldig fascinert og glad i denne storfamilien samtidig som det er en fortelling om Italias mørke politiske utvikling under fascismen. Natalia vokste opp som yngst av fem søsken med en dominerende og eksentrisk far og en fantastisk varm og god mor. Det er virkelig kontraster i denne boka. I familiens sentrum finner vi faren, universitetsprofessor Guiseppe Levi, halvt jødisk, intenst opptatt av forskning og vitenskap, med fæl kjefting og stygge karakteristikker. Men under det bråkete ytre dunker et varmt hjerte.
Forfatteren forteller at hun ikke har diktet opp dette brokete familielivet, bare skrevet ned hvordan det var. At barna gikk rundt på tå hev for å slippe farens raseriutbrudd, hvordan de ble tvunget med på strabasiøse fjellturer, om hvordan han ikke ville at ungene skulle gifte seg, men måtte gi seg til slutt. Faren respekterte sosialismen, Storbritannia, fjellet og fjellførerne i Vald d’Aosta, Rockefeller Foundation og Zolas romaner. Moren var glad i sosialismen, dikt, musikk og især Lohengrin som hun sang om kvelden. Et umake par som holdt et svare leven.

Boka har ingen kapitler men den handler tydelig om livet før 2. verdenskrig, krigen og etterkrigsårene. Boka inneholder mange navn og fargerike personligheter og kan noen ganger være litt kronglete, men i det store og hele en bok man blir glad i. Kan anbefales.

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen.

"Den avstengte øya" av Sigridur Hagalin Bjørnsdottir

 «Den avstengte øya» er skrevet av Sigridur Hagalin Bjørnsdottir og ble utgitt i 2019.
En morgen våkner Islands befolkning til et moderne mareritt. Alle forbindelser til omverdenen er kuttet av. Internett fungerer bare innenlands. Ingen fly letter eller lander på flyplassene. Ingen skip kommer inn fra havet, og skipene som drar ut, kommer ikke tilbake. Statsministeren og presidenten er utenlands. Journalisten Hjaltí, konsertfiolinisten María og hennes tenåringsdatter Margret forsøker alle å navigere den nye virkeligheten i Reykjavik. Men der det mangler brød, mangler det også lover. I kampen om ressurser som mat, arbeid og medisiner, balanserer det islandske samfunnet på en knivsegg. Utenfor byen, i en øde fjord, forsøker sauebonden Svangi å leve av den karrige jorda og sauene sine. Dagboken er hans eneste trøst for isolasjonen og frykten for de nye militsene som raider landsbygda. Regjeringssjefen er utenlands i Berlin og umulig å komme i kontakt med. Ledet av innenriksministeren Elin, forsøker regjeringen å gjøre sitt beste for å beholde kontrollen, også over sine politiske motstandere. Elin er en sterk kvinne og tør å stå i upopulære avgjørelser og hun blir til slutt nærmest en fascist. Alt dreier seg om å dyrke de rene islendinger. Turister som ikke kom seg ut og islendinger med utenlandsk opphav ender på flyplassen Keflavik under forferdelige forhold. Den populistiske drømmen om en kulturell homogen nasjon, der islendere lever i selvforsynt pakt med naturen, blir snart en uhyggelig realitet. Den avstengte øya er en velskreven og drivende roman med politisk brodd, tuftet på en smart idé som føles mer troverdig for hver side. Man blir så revet med og man kan utmerket tenke seg at dette kan skje og det gjør den troverdig i all sin dysterhet. Boka viser også hvor sårbare vi er i dagens samfunn. Den er mer spennende en noen krim og kan anbefales (hvis du tør). 

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen. 

"Poppy" av Kristine Getz

«Poppy» er skrevet av Kristine Getz og ble utgitt i 2021.
Poppy Wiig har 440.000 følgere på Instagram. Hun reklamerer for alt fra strømpebukser til sjokoladepålegg – og tjener godt på det. Hun er to år og hun har en stalker.
Foreldrene til Poppy, Lotte og Jens Wiig, publiserer flere bilder daglig av den lille datteren sin i ulike sammenhenger og da gjerne med produkter som de reklamerer for. Man kan si at den lille familien lever godt i deres hjem på Tjuvholmen av å brette ut livet sitt på sin Instagram-konto. Med nesten en halv million følgere er det mange som får et innblikk i deres hverdagsliv og noen er litt mer nærgående enn andre.
Jens og Lotte skal ned til Holmestrand for en dag med spa og kos, mens datteren Poppy skal være hos foreldrene til Jens. Når Poppy leveres hos besteforeldrene blir det tatt et bilde av Poppy og bestefar utenfor hjemmet deres på Bygdøy, med teksten #overnatting og som blir postet ut på Instagram. Noen få timer senere er Poppy sporløst borte og denne forsvinningen fører til en storm av oppmerksomhet og engasjement fordi alle «kjenner» jo denne toåringen.
Politietterforskerne Emer Murphy og Mons Tidemand kastes inn i en etterforskning der hver time teller. Handler bortføringen om penger, eller om eksponeringen av barn i sosiale medier eller dreier dette seg om en form for lærepenge? Eller henger den sammen med moren Lottes ukjente fortid?

Jeg tenker at det som skjer i denne boken faktisk kan skje i virkeligheten. Det er nok en del barn der ute i verden enten det er her hjemme i Norge eller ellers i verden, som dessverre blir eksponert slik på nettet uten å kunne si at dette ikke er greit. Man må huske på at bilder som blir delt slik i ulike sosiale medier aldri blir borte og de kan komme tilbake når man minst aner det ved andre anledninger og sammenhenger. Boken er lettlest og kapitlene er delt mellom foreldrene, bestemoren, og politietterforskerne. Innimellom kapitlene får vi utdrag fra flere nettforum, enten de er fra et mammaforum, The Dark web, gamle forum fra da Lotte var yngre eller fra politiets Twitter-konto. Moren Lotte har også en noe tvilsom fortid som ikke ektemannen Jens vet om, har den noe med forsvinningen til datteren å gjøre? Denne boken har gode plott, bra spenningsnivå og gode karakterbeskrivelser. Og den lille tvisten i slutten av boken kom litt overraskende på.

Bokomtalen er skrevet av May Eierholen.

"Jomsviking" av Bjørn Andreas Bull-Hansen

Serien om Jomsviking er skrevet av Bjørn Andreas Bull-Hansen. Første bok ble utgitt i 2018 og den siste ble utgitt i 2021.

Forfatteren har hittil gitt ut 4 bøker om Torsten Tormodson eller Knarresmed og etter hvert Torstein Herse. Den første boka « Jomsviking» starter i år 993 og unge Torstein ser faren bli drept på grufullt vis. Det er ei urolig tid i Norge og mye ufred og en mann kalt Olav Kråkebein skal snart ankomme og med ham en ny Gud. Vi følger Torstein i åra mellom 993 og 1000 som trell og fredløs og senere som kriger og leiesoldat. Denne boka er en episk fortelling som gir leseren et unikt innblikk i en urolig og dramatisk tid i vår historie. Det er en storslått saga om en mann som, mot alle odds, reiste seg mot kongsmakt og tyranni. Boka er utrolig bra og detaljrikdommen og kunnskapen om vikingetida gjør at den blir troverdig. Torstein Tormodson er en brutal og modig type, samtidig som han også har sine myke sider. Stolthet og ære var viktige komponenter i vikingenes liv og levned. Samtidig var ikke et menneskeliv mye verd når det kom til saken og vikingene var ganske så brutale med utrolige groteske avrettingsmetoder. I den første boka tar forfatteren oss med på en fantastisk reise gjennom store deler av Nord-Europa slik området så ut for tusen år siden.

Bok 2: Vinland

Igjen møter vi Torstein og hans familie som flykter vestover for å slippe unna hevn fra Olav Tryggvasons menn etter slaget ved Svolder. Sammen med en stor flokk drar de vestover via Island og Grønland og det var en farefull ferd med storm og isfjell. De ankommer Vinland og slår seg ned helt til skrælingene (innfødte) angriper dem. Dette er opptakten til en konflikt som virkelig viser hvor grusomme vikingene er. Og forfatteren sparer ikke på kruttet. En må beundre vikingene som fryktløs satte vestover til ukjent land. Forfatteren viser også hvordan dagliglivets utfordringer kunne være i denne tida og at Torstein får et spesielt vennskap med en skræling som skal prege ham gjennom hele livet. Forfatteren klarer å gi oss et unikt innblikk i tilværelsen til Nord-Amerikas første innbyggere. Vi møter også kjente historiske personer som Eirik Raude, kona Frøydis, sønnen Leiv og ladejarlen Eirik Håkonson. Torstein vil starte et nytt liv i Vinland og livnære seg på skipsbygging, men snart må han kjempe for livet og for å gjenforene sin familie.

Bok 3: Danehæren

Nå har vi kommet til år 1007 og Torstein Knarresmed sitter som herse i Vingulmork, det rike kystområdet øst i Viken. Han er blitt en av de mektigste mennene i Skandinavia og oppveksten hans som trell er bare et svakt minne. Et plyndringstokt fra en fjern flåte tvinger Torstein ut av hans fredelige tilværelse og han drar ut for å ta hevn. Denne reisen fører ham til Jomsborg, basen for Jomsvikingene og han havner i bloddryppende sjøslag. I denne tiden samlet de skandinaviske kongene og jarlene seg for å erobre de engelske rikene. Kristendommen bredde om seg og med den ville det norrøne samfunnet bli forandret for alltid. Torstein vil snart befinne seg midt i en konflikt mellom konger og stormenn og mellom gammel og ny tid. Forfatteren gir oss detaljerte beskrivelser av livet på en hersegård, med å holde lov og orden, med de hverdagslige sysler, skaffe mat, lage redskaper og tyder på en kunnskap og god research hos forfatteren.

Bok 4: Danelovs land

I denne boka er Torstein drevet i eksil på Orknøyene, der han herjes av hevntanker og savner Vingulmork som ble røvet fra ham. Torsteins erkefiende Ros, som drepte hans far, sitter som høvedsmann på Torstein sin hersegård og det gnager ham natt og dag. Dessuten er Torsteins eldste sønn hardt skadet etter flukten fra Vingulmork. I følge med sine beste menn tar Torstein med seg sønnen til Canterbury i håp om at munkene der skal redde ham. Samtidig pågår kampen om

England- den aldrende Svein Tjugeskjegg er fast bestemt på å styrte Ethelred og gjøre seg til hersker over et dansk-engelsk storrike.

Bøkene er lettleste og brutale, men beskriver også hverdagslivet i familien, hengivenheten og de myke sidene som de barske mannfolka også innehar. Det virker som forfatteren har gjort god research når det gjelder Norges vikinghistorie.

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen.

"En sånn rød amerikansk scooter" av Henrik Øxnevad

«En sånn rød amerikansk scooter» er skrevet av Henrik Øxnevad og ble utgitt i 2020. 

«Jeg våkner. Stian holder rundt meg. Jeg er naken. Han er naken. Rommet er varmt. Mobilen min ligger på gulvet og vibrerer. Jeg lener hodet over sengekanten. Den ligger med skjermen ned. Jeg skubber armene til Stian vekk fra overkroppen. Strekker meg etter telefonen. Den slutter å ringe akkurat da jeg løfter den.»

Erik går på videregående i Stavanger. Han sykler rundt i byen, skulker skolen, røyker hasj og drikker øl med mormoren sin, men krangler med moren. Erik har to kjærester – en gutt og ei jente. Livet til Erik flyter i seksualitet i en brytningstid for samfunnets forventninger om normalitet.
Boka bidrar til ettertanke for leseren. Forfatteren inviterer leseren inn i hovedpersonen, Erik, sine innerste tanker og skildrer utkanten av Stavanger på en fresh og annerledes måte. Du får lyst til å reise til Stavanger etter at boka er lest ut!

«Mormor er skikkelig feit. Hun har sånn scooter som amerikanere har. Rød. Jeg står i kjøkkenvinduet og ser henne rulle oppover bakken.»

Bokomtalen er skrevet av Melissa Solvang.

"Hvis jeg skulle bli borte en gang" av Åsne Maria Gundersen

«Hvis jeg skulle bli borte engang» er skrevet av Åsne Maria Gundersen og ble utgitt i 2021.
En sår og varm bok om det å være barn og pårørende til en syk mor. Vi møter en datter som har fått beskjed om at hennes mor har fått slag og antagelig ikke har lenge igjen. Sjøl om hun har hatt et veldig dårlig forhold til moren, setter dette i gang et følelsesmessig opprør og mange tanker. Livet deres sammen har vært styrt av morens smerter og begrensinger og hva nå? Faren er ikke særlig tilstedeværende og det er mor/datter forholdet som har fokus. På slutten av morens dødsleie blir hun gravid og det setter også i gang vanskelige tankeprosesser. Det er de viktigste overgangsritualene som blir hovedtema, fødsel og død. Hun føler på en måte en lettelse over morens død samtidig som skyldfølelsen for dette preger henne. Og sjøl om forholdet deres er preget av sykdom og lite tilstedeværelse, så er de bundet sammen som mor og datter med følelser på godt og vondt.

Boka er lettlest med korte kapitler og det er ikke mange sidene. Men forfatteren klarer på mesterlig vis med et fint språk å holde leseren fanget gjennom et trist tema. Kan anbefales og for de som har aldrende foreldre, er det en gjenkjennelsesfaktor her.

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen. 

"Hemmeligheter" av Domenico Starone

«Hemmeligheter» er skrevet av Domenico Starone og ble utgitt i 2021.
Dette er forfatteren som man tror er Elena Ferrante eller hennes ektemann. Uansett har han skrevet en roman om kjærlighet. Boka er inndelt i tre deler og vi får tre versjoner av samme kjærlighetshistorie. Først møter vi mannen og læreren Pietro som presenterer sitt kjærlighetsliv. Han innleder et forhold til Teresa som er elev og som han aldri glemmer. Hun forfølger ham gjennom hele hans liv og bevarer hans store hemmelighet. Han er livredd for at hun skal røpe denne hemmeligheten og er alltid redd for det. Pietro gifter seg etter hvert med Nadia som også er lærer. Han publiserer en artikkel som vekker oppsikt i det pedagogiske miljøet i Italia og han blir en ettertraktet foredragsholder i hele landet. Nadia er hjemme og holder styr på barn, hus og egen karriere. De ekteskapelige konfliktene er innimellom store og Pietro forsyner seg av livets goder når han ikke er hjemme. Han innleder bl. a. et forhold til agenten sin. Samtidig spøker Teresa hele tiden i bakgrunnen og han innleder en e-postutveksling med henne.

I bokens andre del er det den eldste datteren som har fortellerstemmen. Faren er nå over 80 år og har hatt en bemerkelsesverdig karriere og stor betydning for den pedagogiske utviklingen i Italias skolevesen. Han lever fortsatt med sin kone. Datteren er en ganske bitter dame, har vært gift to ganger og født fire jenter. Hun oppdager at den italienske presidenten hadde nedsatt en spesiell komite som skal gi utmerkelser til lærere som har gjort en spesiell innsats i skolen og der faren ikke er nevnt. Hun jobber iherdig for at han skal få komme med på den listen og bli nominert blant de tre beste. Hun finner ut om Teresa, som er blitt professor og som har en betydelig status og som gjerne vil delta på seremonien. Dette blir vanskelig for Pietro, men han vil komme.

Tredje del er Teresa sin versjon, den er kort og hun er ganske kritisk til hele affæren og til Pietro, samtidig har hun aldri glemt ham og da hun sitter ved presidentens bord under seremonien bestemmer hun seg for hva hun skal si når Pietro kommer. Kanskje hun røper hemmeligheten og hva er den og kommer han?

Boka er lettlest med et godt språk. Man blir engasjert i problemstillingen og nesten litt irritert på hvordan menn kan oppføre seg med tanke på hjem, familie, jobb og elskerinner. I grunnen en veldig italiensk bok, om man kan si det slik.

Bokanmeldelsen er skrevet av Marit H. Rudshagen.

"Forlattheten" av Elisabeth Åsbrink

«Forlattheten» er skrevet av Elisabeth Åsbrink og ble utgitt i 2021.

Denne boka er en slektsroman som bygger på Elisabeth Åsbrinks egen familiehistorie. Den følger tre kvinner i tre generasjoner. Dette er en sterk bok om den jødiske skammen og om nødvendigheten av å skjule sitt opphav. Rita kommer til London midt mellom verdenskrigene og føler jødehatet på kroppen. Hun treffer den sefardiske jøden Vidal Coenca. Hun blir gravid men Vidal nekter å gifte seg med henne. I den sefardiske menigheten i London er det uhørt å gifte seg med utenforstående. Han skaffer et hus til familien og besøker dem jevnlig. Etter tjue år når moren er død, tilbyr han giftermål og de gifter seg. Rita har i alle år skammet seg fordi hun ikke har vært gift og nå skammer hun seg fordi hun har løyet i alle disse årene.

Datteren Sally flytter til Stockholm og gifter seg med en ungarsk jøde som så vidt unnslapp togene til utryddingsleirene i Polen. Sally var veldig merket av antisemittismen og datteren måtte alltid være veldig forsiktig med hva hun sa og gjorde, slik at moren ikke kom ut av balanse. Dette ble veldig traumatisk for K, da det ble stadig flere ord og gjerninger hun måtte passe seg for.

I bokas siste del, som jeg synes er den beste, er Ks fortelling nærmest dokumentarisk. Hun drar til Tessaloniki for å finne spor etter sine forfedre i arkiv og på kirkegården. Det viser seg at de liggende marmorplatene på den sefardiske kirkegården er spredt over hele Tessalonoki. De er brukt til veier, murer, hus og kirker, og noen steder kan man se inngravert navn og årstall. Fornektelsen er total og Åsbrink formidler denne følelsen på en utrolig sår måte.

Boka er ikke lettlest, men den er ikke vanskelig. Tematikken gjør at en nesten må stoppe opp litt for å fordøye stoffet. Den er lærerik og forfatteren beskriver veldig godt relasjoner og omgivelser. Anbefales.

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen. 

"Flog" av Dordi Strøm

«Flog» er skrevet av Dordi Strøm og ble utgitt i 2021.

Dette er en fascinerende og velskrevet bok på et godt nynorsk. Vi møter fem ulike personer i ulike stadier av livene deres. Romanen har en spennende komposisjon der vi får innblikk i fem liv og noen av de samme hendelsene sett fra ulike synsvinkler. Dette er ingen sammenhengende fortelling, men alt henger sammen med alt og det er ikke vanskelig å følge med. Vi møter Åsta og Embret som er foreldre til Fred. Han gifter seg med Liv og de får datteren Dagne. Alle disse personene har ulike utfordringer og ulike strategier på hvordan de handterer livene sine. Det er en mørk undertone gjennom hele boka og kjærlighet og omsorg har trange kår.

Åsta gifter seg tidlig med Embret og får Frank når hun bare er 14 år, etter en voldtekt. Embret dør tidlig, noe hun har ønsket seg lenge. Frank må delvis greie seg sjøl og de klarer ikke å finne en god måte å leve på. Han gifter seg med Liv og får datteren Dagne. Fred og Liv blir skilt og Dagne bor sammen med mora i ei blokkleilighet. De har dårlig råd og lever på grøt og hjortelever, av alle ting. Dagne blir mobbet på skolen, hun har hjemmesydde klær, kort hår og bor uten faren sin. Hun er ensom, men lever gjennom bøker om fugler og dyr og tegner masse. Hun drømmer om å fly. Noen ganger treffer hun faren sin, men klarer ikke oppnå noen god relasjon til ham. Hun føler at hun ikke er god nok, at hun lukter og at klærne ikke er fine og rene nok.

Boka er lettlest og har innimellom kun korte kapitler. Forfatteren er god på å beskrive relasjonene eller mangel på relasjoner mellom menneskene og generasjonene. Hun setter spørsmålstegn om der er gitt at en mor skal elske sin sønn og om ei datter alltid skal drømme om å bli likt av sin far.

Jeg likte boka veldig godt sjøl om omsorgssvikt og vold er en del av boka.

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen. 

 

"Plikt" av Marianne Clementine Håheim

«Plikt» er skrevet av Marianne Clementine Håheim og ble utgitt i 2021. 

Her møter vi en ung mann som etter sin fars død bestemmer seg for å overta garden med sauer og det hele. Mora er død av kreft for noen år siden og savnet er der. I alle ting er det minner der om faren eller mora. Han tar over garden fordi kanskje studietilværelsen heller ikke er enkel. For her handler det om det konkrete arbeidet: Om stell av sau og gård. Men «Plikt» er en nydelig roman å lese, av flere grunner. Den er ladet. Lite sies direkte om hva som plager fortelleren. Mye kommuniseres i blikk og bilder, og leseren gis mulighet til å trekke egne slutninger. Det konkrete dag-til-dag-arbeidet er hele tiden et springbrett; den fysiske virkeligheten støter mot den emosjonelle. Gårdsarbeidet reaktiverer minnene om oppveksten for fortelleren: «Eg vaskar hendene og hugsar mamma. Eg grip om ein kost og hugsar pappa». Tingene og arbeidet trigger erindringen om fortida, som «heng fast i meg med tusen små krokar». Boka er en liten melankolsk godbit og hvor ensomt det kan være å ta over en gard, der tida på en måte har stått stille og der jevnaldringene har dratt fra bygda. Boka inneholder også flotte skildringer av samspillet mellom menneske og dyr og av naturen rundt garden.

Boka er sår og gir en gripende skildring av hva det vil si å drive en liten gard i vår tid og av å høre til en tradisjon en ikke kommer vekk fra. Det handler også om en ensomhet som nesten ikke er til å bære. Tankevekkende og skrevet i et knapt språk og veldig godt nynorsk. Anbefales.

Bokomtalen er skrevet av Marit H. Rudshagen.

 

"Dronningen" av Tove Taalesen

«Dronningen» er skrevet av Tove Taalesen og ble utgitt i 2020.

Har du lyst på en titt inn i de kongelige rom, få en saklig debatt om monarkiets rolle i samfunnet og er glad i plott og spenning fra begynnelse til slutt, da er denne boka den rette!
Boka er fiksjon, men forfatteren har hentet inspirasjon fra sine egne erfaringer fra tiden på Slottet, da hun jobbet som kongen og dronningens lakei i ti år.

Hovedpersonen er den unge Tale Voss, som til sin store glede (noe skrekkblandet) og overraskelse får jobb som lakei på Slottet, til tross for sin manglende erfaring som kokk eller servitør. «Lakei er en livrèkledd tjener hos en høytstående person» (hentet fra websidene til Det norske kongehus). Dronning Ingeborg er kjent for å være en bestemt dame som pleier å få det som hun vil og i forbindele med utlysningen av stillingen, presiserer hun at hun ønsker en kvinnelig lakei. Hun mener at det er mange nok menn på slottet. Erfaring og bakgrunn har mindre betydning. Det viktigste er at hun er lærevillig, lojal og til å stole på.
Tale har en syk mor som bor på sykehjem. Hun er svært interessert i de kongelige og stolt av datteren sin som har fått den gjeve stillingen.

Tale får en grundig gjennomgang av regler og sikkerhetsrutiner og blir fremlagt en taushetserklæring hvor hun må skrive under på at hun aldri skal dele noe av det hun får vite gjenneom jobben sin, hverken til familie eller venner. Erklæringen er både generell og absolutt, og Tale blir usikker, men velger til slutt å signere.
Den første oppgaven hennes er å sørge for at regjeringen er på plass i Statsrådssalen før dronningen og kronprinsessen, og allerede nå merker hun at det kan være krevende å skulle få alle til å innfinne seg til rett tid. Lakeien skal være diskrè og gå stille i dørene, men hun merker fort at hun også blir usynlig.
I forbindelse med en kopieringsjobb hun skal gjøre for en av politikerne før møtet, får hun uventet innblikk i en tekst som hun til sin forferdelse ser at handler om en mulig varslet terrorhandling på Slottet og leser videre, selv om hun burde la være. Hun blir forferdet og redd. Hun har kikket i taushetsbelagte opplysninger og er i villrede om hva hun skal gjøre.
Samtidig som vi følger Tale på hennes første, vaklende gange i ny stilling, blir vi kjent med en mann som også jobber på Slottet. Sikkerhetstjenesten på Slottet kjenner hverken til hans personlige tragedie eller andre forhold i den virkelige bakgrunnen hans. Han kjenner et sterkt hat overfor alle Europas kongehus og ønsker å skade flest mulig under dekke av et arbeid han er innleid for å gjøre for Slottet.

En stor gallamiddag, som skal sendes direkte på tv, planlegges omhyggelig – dronningen har en historisk kunngjøring å komme med. Kongelige gjester fra flere av Europas kongehus, samfunnstopper og kjendiser kommer for å delta på slottsball.
Den store slottsmiddagen ender imidlertid i en katastrofe. Det blir en kamp på liv og død og kongehusets fremtid står på spill. Tale får en ufrivillig viktig rolle i jakten på gjerningspersonen og hun viser seg å ikke være så grå og usynlig som hun føler seg.

Boka har over 500 sider, men er lettlest og har god driv hele veien.
God, underholdende sommerlektyre!

Bokomtalen er skrevet av Mona E. Wiik.

 

  • Bokelskere Bokanbefalinger, omtaler, diskusjoner og sitater hentet fra ulike bøker.

  • Boktips.no Inspirerende stoff om nye bøker, klassikere som aldri dør og de smale forfatterne du ikke visste fantes. Du finner boktips fra både forfattere, bokhandlere, forlagsfolk og helt vanlige lesere. Nettstedet er en del av forlaget Cappelen Damm.

  • Ferske og gode boktips fra NRK Kultur For deg som vil være oppdatert på nye, anbefalte bøker.